Qui som a Terres del Gaià

Associació que promou el coneixement i reivindica el patrimoni natural, cultural i social de les Terres del Gaià.

Nascuda de la voluntat i la lluita de persones compromeses amb el territori. Amb l’herència de Salvem el Gaià, Fòrum per les Terres del Gaià o les Jornades d’Estudi i Divulgació de les Terres del Gaià.

Les Terres del Gaià és el territori que s’estén al llarg de les valls i les planes del riu Gaià, des del naixement  a  Santa Coloma de Queralt, fins a la seva desembocadura al mar a Tamarit”

.

Què volem:

  • Promoure accions per protegir, estudiar, difondre i millorar el llegat natural i cultural de les Terres del Gaià.
  • Mantenir el cabal ambiental del riu, font de la riquesa del territori.
  • Afavorir i recolzar iniciatives i desenvolupar la marca Terres del Gaià.

Patrimoni és natura, agricultura,  gastronomia, tradicions, llegendes, història, barraques, castells, molins… Tot un món per conèixer i gaudir-ne.

Per tot això col.laborem amb:

  • Els centres d’estudis locals (Santa Coloma de Queralt, Vila-rodona, Altafulla, Torredembarra)
  • Les entitats i iniciatives locals. Privades, col.laboratives o públiques.
  • L’administració, els nostres ajuntaments i consells comarcals.

Volem engrescar-nos i engrescar-vos a conèixer i estimar el nostre país,  que per nosaltres, comença a Les Terres del Gaià

Santa Coloma de Queralt, Bellprat, Sant Gallard, Les Piles, Biure de Gaià, Sant Magí de la Brufaganya, Pontils, Santa Perpètua de Gaià, Seguer, Querol, El Pont d’Armentera, Santes Creus, Vila-rodona, Vilardida, Rodonyà, Masllorenç, El Montmell, Montferri, Bràfim, Vilabella, Salomó, Renau, L’Argilaga, Vespella de Gaià, El Catllar, La Nou de Gaià, La Riera de Gaià, Ardenya, Altafulla, Ferran, Tamarit

 

5 thoughts to “Qui som a Terres del Gaià”

  1. Sóc en Albert Olivé Compte, sóc de Valls i estic fent un estudi dels meus avantpassats Compte. A Valls hi van viure des del segle XVIII fins a l’actualitat, però he comprovat que provenien de Santa Fe de Montfred, d’ Aguiló, Les Piles i Santa Coloma de Queralt.
    Vodria contactar amb el Sr. Salvador Palau Rafecas, perquè vaig trobar per Internet un article seu (part d’un llibre), molt interessant, titulat “Masies i molins fariners dintre de la zona d’influència del mercat de Santa Coloma de Queralt”. Vaig comprovar amb satisfacció com a la pàgina 290 parla de Cal Contet al municipi de Talavera (suposo que es refereix a Santa Fe) i a les pàgina 266 hi ha una imatge del Mas del Compte-Cal Marc.
    Fa uns dies vaig anar a Santa Coloma i a l’Ajuntament em van donar indicacions per trobar Cal Marc, tot i que no els constava que es digués Mas del Compte. Em podríeu donar indicacions de com trobar les referències dels orígens d’aquest mas? Els actuals propietaris es diuen Compte? Quan vaig anar-hi no hi havia ningú a la casa ni a les dependències dels voltants.
    I respecte el Mas Contet de santa Fe, hi ha referències en algun llibre? Em podríeu indicar on es troba el mas?
    Com vivien els pagesos d’aquestes terres els segle XVI i XVII (o abans)? Compraré amb ganes qualsevol llibre que m’aporti més llum en el tema.
    Esperaré impacient la vostra resposta. Moltes gràcies

    1. Podries trobar alguna cosa al llibre “Solixent, mitgdia, ponent, tremuntana” de Jaume Martell Gassó, publicat recentment.
      El mateix Jaume Martell et podria ajudar en la teva recerca. Et donaran el contacte a l’oficina de turisme de Santa Coloma, telèfon 977880478 o bé of.turisme@stacqueralt.altanet.org.
      A la mateixa oficina et poden donar el contacte amb Salvador Palau, gran coneixedor del terme.
      També pots visitar la web de l’Associació Cultural Baixa Segarra on tenen una pàgina amb totes les publicacions que han fet: http://www.acbs.cat/publicacions/index.html on hi consten tots els índexs.
      A la biblioteca de la mateixa associació, consultable per internet (http://www.acbs.cat/pmb/opac_css/index.php?lvl=section_see&location=1&id=29), concretament en la secció de la Baixa Segarra, hi pots trobar alguna cosa que t’interessi.

      1. l’Albert ja ha contactat amb “El Galo” i que ja hi està treballant. Ja ens ho anirà explicant.
        Gràcies per la informació !!

  2. Bon dia,
    Voldria contactar amb vosaltres per parlar sobre la ruta Terres del Gaià. Un grup de professors de l’institut Jaume Huguet de Valls volem crear una assignatura optativa al voltant del Camí del Gaià, però tenim un seguit de dubtes que hem de
    resoldre abans de continuar amb aquesta idea.
    Us agrairia molt que contactéssiu amb mi.
    Salutacions cordials,
    Núria Estruch

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.