Extracte de la conversa entre Bet Carbonell (LLèpol, Vila-rodona)
i Oriol Pérez de Tudela (Vinyes del Tiet Pere, Vilabella)
Bet Carbonell: Es pot relacionar el tipus de vi pel tipus de riu, o només pel tipus de terra i climatologia?
Oriol Pèrez de Tudela: Són conseqüències INDIRECTES però importants: la conca del Gaià és estreta i ampla la del Francolí. Conseqüències diverses:
1. Les geològiques són de major pobresa de sòls al Gaià que al Francolí, més fèrtil. Els vins de zones pobres són menys rics en aigua i més concentrats, normalment. I els cultius de fertilitat són l’horta i l’avellaner, mentre la vi ya es manté més en el secà més extrem.
2. Els orogràfics, derivats de l’amplitud, provoquen agricultures més extensives i industrials que els acongostaments, de parceles petites i més artesanals… és més difícil fer viticultura en espatllera a Vilabella que a Nulles o Alió.
3. La ventilació afecta indistintament les conques, en funció de l’exposició de cada localització. Al Gaià parlem fonmentalment de la marinada perquè mirem molt a mar; i al Francolí la ventilació és més violent, de muntanya a mar i amb influència del mestral.
I les conseqüències històrico-econòmiques de l’orografia han fet perdre pes a la vinya al Francolí a favor d’ altres conreus i de la indústria i les comunicacions (carreteres, indústria), mentre que les dificultats del terreny del Gaià, almenys fins al Catllar, hi han ajudat a mantenir l’agricultura.
Oriol: El 80 % de la vinya de l’Alt Camp és al voltant del Gaià, per a vi base cava però al Gaià. Aiguamúrcia (distorsionant-ho amb la D.O. Penedès), Vilarodona, Rodonyà, Montferri, Bràfim, i Vilabella. Quasi hi hauríem d’afegir Nulles, encara que la major part de les vinyes es mullen amb aigües de la conca del Francolí, però té continuïtat socio-econòmica amb Vilabella i Bràfim. Puigpelat i Alió formen el centre de la (dita) ‘plana de secà’ amb Valls i El Pla, que pesen menys en termes de vinya. Després hi ha la zona del peu de la muntanya de Miramar, des de Cabra i baixant cap a Valls per Fontscaldes i Masmolets…
Oriol: Aquesta zona del peu de la muntanya és interessant pel vent (mestral), pel sol rocós i pissarrós, i sobretot per l’alçada i la conseqüent inversió tèrmica.
|
|